24 Kasım 2015 Salı

GARDİYAN / DOLORES REDONDO




     Ölüm sizi bulamasın diye Görünmez olmak istersiniz.



Uzun zamandır bloga yazı yazmamıştım.Hem okuduğum kitaplar birikti hemde izlediğim dizi / filmler birikti yani size yazacağım çoooookkkkk şey var ama şu sıralar pek vakit bulamıyorum :)
Gelelim yorumlayacağım kitaba polisiye severlerin ilgisini çekecek güzel bir kitaba değineceğim ;)





Yazar: DOLORES REDONDO
   Tür: Polisiye
                                                     Yayıncı: Martı Yayınları                                                           Sayfa: 480



Gizemli bir orman Baztán Ormanı İspanya'nın Bask Bölgesi'nde tüm görkemiyle ve esrarıyla varlığını sürdürüyor. Ormanın ruhu her şeyi biliyor ve bir gardiyan insanları izliyor. Cesur bir kadın Dedektif Amaia Salazar, zor bir çocukluk geçirdikten sonra kendi ayakları üzerinde durmayı başarıp polis olmuş genç bir kadın. Geçmişi ve ailesiyle yüzleşmeye karar verdiği bir anda karşısına çıkan bir suç dosyası tüm hayatını altüst ediyor.
Ormanda bulunan küçük cesetler Bir katil hastalıklı bir beyinle orman kasabasında dolaşıyor. Küçük yaştaki kızları öldürüp nehir kenarına bırakıyor ve dünyaya bir mesaj iletmeye çalışıyor. Gardiyan, kasvetli bir ormanın derinliklerinde dolaşan gizemli bir roman.

"Çok katmanlılığı ve derin karakterleriyle ilgi çekici bir roman."
-Publishing Perspectives-


"Kasvetli bir orman, esrarengiz cinayetler ve mistik olaylarla örülü muhteşem bir polisiye."
-Goodreads-


"Dolores Redondo, karakterlerinin psikolojik derinliklerine inerek okuyucuları bu olağanüstü hikâyenin içine çekiyor. Karanlık bir atmosferle hem meraklandırıyor hem de ürkütmeyi başarıyor. Gardiyan tüyler ürpertici bir roman."
-Kirkus-
(Tanıtım Bülteninden)





Amaia Salazar, genç bir kadın dedektiftir. Zor bir çocukluk geçirmiştir, ciddi psikolojik problemleri olan annesinden gördüğü şiddetin hala etkilerini yoğunluklu olarak yaşayan biridir. Amaia, annesiyle olan sorunlu ilişkisi ve üzerinde çocuk yaştan itibaren var olan baskılar nedeniyle kendi yoluna gitmiş, çocukluk travmalarıyla başa çıkamadığından kardeşleri ile arasına da mesafe koymuştur. Kocası James’le uyumlu bir çifttirler, tek problemleri çocuklarının olmamasıdır. Hırslı biridir, işini iyi yapmak ve mesleğinde yükselmek için elinden geleni yapmaktadır.
Bir gün, yaşadığı şehir bir cinayetle sarsılır. Henüz ergenlik çağındaki bir kız öldürülmüştür. Ceset, bir ormanda bulunmuştur. Kıyafeti boydan boya yırtılmış, cinsel organındaki kıllar tıraş edilmiştir. Kolları ise dua eden Meryem şeklinde yerleştirilmiştir. Vahşice işlenmiş cinayet için alarma geçilir. Araştırmalar sürerken, aynı yaşlarda bir başka kızın cesedi bulunur. Katil, kızın iç çamaşırını çıkararak elbiseyi yırtmıştır. Cinsel organındaki kıllar yine tıraş edilmiştir. Katil, genç kızın cinsel organına bir tür çörek bırakmıştır. Bu caninin kim olduğu üzerine dedektiflerin de aklına pek çok ihtimal gelir. Hatta bunun bir “yaratık” olduğu iddiaları bile atılır ortaya. Basajaun, bölgede yaşayanların yüzyıllardır ormanda yaşadığına ve uzun süredir ortalarda görünmediğine inandığı bir yaratıktır, adeta ormanın gardiyanıdır. Doğayı ve saflığı koruduğuna inanılan bu yaratığı bir zamanlar gördüğünü iddia edenler hâlâ vardır ve ormanın derinliklerinde işlenen bu cinayetlerin de sebebinin Basajaun olabileceği fikri Amaia’nın bile kafasını karıştırmaya yetecektir.
Bu sırada üçüncü bir cinayet daha işlenir. Cinayetlerdeki ortak özellikler artık apaçık ortadadır, öldürülme şekilleri dışında öldürülen üç kişi de ergenlik yaşlarındaki kız çocuklarıdır, hepsi güzel kızlardır ve aileleri ile bazı problem yaşayan insanlardır. İpuçları bir araya getirildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkar; katil çocukluk kavramına aykırı düşen, olgunluğun sembolü olan cinsel organlardaki tüyleri kesmektedir. Cinsel organın üzerine de bölgenin geleneksel tatlısı olan bir çöreği koymaktadır. Bu geleneksel değerlere bir göndermedir. Ormandaki yabani hayvanlar bu çöreği yerken, kızların genital bölgelerini de paramparça etmektedir. Katil, kıyafetleri yırtmaktadır çünkü anlaşılan o ki bu kıyafetlerin “ideal saflığa” aykırı olduğunu düşünmektedir. Peki bu mahremiyet ve geleneklere bağlılık nedeniyle insan öldürmeyi göze almış cani kimdir? Gerçekten bir canavar mı, yoksa canavarca hislere sahip bir insan mı?




1 yorum:

Sayfa Başına Dön