23 Ekim 2015 Cuma

PATASANA / AHMET ÜMİT






''BEN ZALİMLER ÇAĞINDA YAŞAYAN BİR ALÇAKTIM''








Ülkemizde özellikle de Orta ve Doğu Anadolu Bölgesinde bol miktarda önceki medeniyetlerin kalıntılarına rastlamak mümkün.Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemiz yapılan kazı çalışmaları sonucunda tarihe ışık tutan bir çok tarihi esere sahiptir.Orta ve Doğu Anadolu Bölgesinde bir zamanlar varlıklarını sürdüren medeniyetlerin isimleri ise şöyle Hatti , Akad , Asur ,Luvi ve Hitit Uygarlığı bunların yanı sıra bir çok medeniyetin halen sırları çözülmemiş ve haklarında yeterli bilgiye sahip olunamamıstır. Bu ön bilgiyi yazmamın amacı kitabımızla bağlantılı kitabımızın konusu yazıda yer verdiğim Doğu bölgesindeki Hitit Uygarlığıyla alakalı vakit kaybetmeden önce kitabın tanıtım bültenine oradan da yorum köşemize geçelim. ;)

 



ahmet ümit patasana


Yazar: Ahmet Ümit
Tür: Polisiye
Yayıncı: Everest Yayınları

Sayfa: 520





Gaziantep yakınlarıdaki Antik Hitit kentinde bir kazı. Üç bin yıl önce yazılmış tabletler. Tabletlerin bulunmasıyla başlayan cinayetler. Yazman Patasana'nın itirafları. Parlak güneydoğu güneşinin altında karanlık sırlar... Hititlerin tükenişi, Asurlular... Osmanlının son dönemleri, Ermeniler... Günümüz Türkiyesi, Kürtler... Akan kardeş kanı... Bu toprakların değişmeyen yazgısı: Şiddet ve aşk... Bu topraklardaki kanlı tarihe bir ağıt... Bu toprakların zengin kültürüne bir güzelleme...

"Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım. Tanrıların korkak haline getirdiği bir alçak. Alçakların en acınacak olanı, en tiksinti vereni. Yüreğini dalkavukluk, aklını düşmanlıkla besleyen sinsi bir saray yazmanı. Bedenine sinmiş soylu nefretini, görkemli giysilerin yüzündeki derin acıyı, tunçtan daha katı bir mutluluk maskesinin ardına gizleyerek Hatti kralının emrine koşan ikiyüzlü bir tören adamı. Sevdiği kadın, aşkı uğruna ölürken, kralına bağlılığın vakarıyla ellerini göğsünde kavuşturarak sessiz kalmayı seçen, yeryüzünün en onursuz erkeği. Erkeklerin yüz karası. Aşkı için ölmenin yüceliği yerine, sarayın taş duvarlarında büyüyen kendi değersiz varlığının görkemli gölgesine sığınmaktan çekinmeyen, sefihlerin en rezili. Ben ölüler içinde yüzen, ben, tanrılar tarafından alnına, 'Sonsuza kadar acılar içinde kıvranacaktır,' yazılan Saray Başyazmanı Patasana."
(Tanıtım Bülteninden)












Kitapta olaylar bir zaman dilimini değil iki zaman dilimini kapsıyor biri Hitit Uygarlığını kapsarken diğeri ise günümüzün olaylarını kapsamakta. Patasana Hititli bir saray yazmanının adıdır. Bu yazmanın resmi olmayan gizlice yazdığı tabletlerini (bunlar aynı zamanda tarihin ilk belgeleri sayılıyor) bir arkeolog kazı ekibi buluyor bu tabletlerin  bulmasıyla oluşan cinayet zincirlerini de meydana getirecektir.Kitap hem tabletlerden yazılar içerirken hemde bu kazı ekibinin başına gelen olayları anlatıyor.Karakterlere değinecek olursak Hitit uygarlığı döneminin baş karakteri Patasanadır. Günümüz zaman dilimin baş karakteri ise kazı ekibinin başı olan Esra'dır Baş sorumlu Esra ile Bernd , Timothy , Teoman , Murat , Kemal ve Elif'den oluşan kazı ekibi Antep'e kazı için gider burada Patasana'nın yazdığı tabletleri bulurlar tabletlerin bulunduğu yer köylülerce yatır olduğuna inandıkları Kara Kabir'in çok yakınındadır köy halkı burum dan hiç hoşnut olmaz ortaya çıkan cinayetler de kazı ekibini bi hayli zora sokar. Gelişen bu olaylar kazı ekibinin çalışmalarını durduracak mı? Yoksa kazıya devam edilip başka olaylarla mı karşılaşacaklar bunların cevabı kitapta ;)




Ahmet Ümit'in kaleme aldığı Patasana 2000 yılında yayınlanmıştır. Kurgusu farklı , akıcı ve güzel bir kitap. Tarihten verilen bilgiler güzel kılıyor kitabı sonunu merak ediyorsanız alıp okumalısınız tavsiye ederim.
















2 yorum:

  1. En sevdiğim yazarlardan biridir Ahmet Ümit bütün kitapları harika.

    YanıtlaSil
  2. çok sevdiğim yazarlardan biridir bu kitabını da geçen ay okumuştum fakat hali hazırda okunmayı bekleyen kitapları var

    YanıtlaSil

Sayfa Başına Dön